Miért jobb a 999Ft-os ár, mint az 1000Ft-os? Avagy az árazás pszichológiája 2. rész

Miért jobb a 999Ft-os ár, mint az 1000Ft-os? Avagy az árazás pszichológiája 2. rész

Röviden a lényeg: Nem az alacsonyabb ár az ok, hanem inkább a nem kerek szám látszólagos precizitása áll a háttérben. A kerek számhoz képest a nem kerek számok nagyobb pontosságú becslésre serkentik az agyat.

Hadd írjak le röviden egy idevágó kísérletet:

Azt vizsgálták, hogy hogyan reagálnak az árveréseken elhangzott árakra. 3 csoportnak 3 különböző kikiáltási árat adtak meg:

  • $4,988
  • $5,000
  • $5,012

Ezek az árak lényegében azonosak, viszont amikor a kutatók megkérték a vevőket, hogy becsüljék meg a tárgy nagykereskedelmi árát, az 5,000 dolláros árról induló csoport sokkal alacsonyabb összeget határozott meg. Ez a csoport nemcsak, hogy jobban eltávolodott a horgonyártól, de a nagykereskedelmi árat mindig kerek összegnek becsülték.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Bár a fenti példából az következik, hogy a $4,988 és az $5,012 is megfelelő árazás lett volna, de mindenképpen kerüld el az $5,000-os árat, mert az a pontossági hiányát sugallja. Ha van egy 5000 Ft-os terméked, akkor inkább add 4,990 Ft-ért.

Gondolj bele!

Elromlik a TV-d, elviszed két szerelőhöz.

Az egyik ránéz és azt mondja, hogy 20 000 Ft-ba fog kerülni a javítása.

A másik alaposan átnézi, közben felír magának 1-2 dolgot és azt mondja, hogy 27 800 Ft lesz a javítása.

Melyikre bíznád rá szívesebben? 🙂

Legnépszerűbbek

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Semmi SPAM, 100% érték

Kategóriák

Ezek is érdekelhetnek!

Bejegyzések hasonló témában

Ilyen fotó mindenképpen legyen a tárcádban

Egy Edinburghban végzett kísérlet kezdetén több száz pénztárcát helyeztek el a város utcáin. Ezek közel felét visszaküldték a tulajdonosának. A legtöbb pénztárca 4 lehetséges fényképet

Érzékszervi marketing

A vidra, amikor a víz alá bukik légmentesen lezárja fül-és orrnyílásait. Ezért hívják a reklámiparban vidra-effektusnak azt a jelenséget, amelynek lényege, hogy sok fogyasztó, amikor