Horgonyt le! Avagy az árazás pszichológiája 1. rész

Horgonyt le! Avagy az árazás pszichológiája 1. rész

Amikor egy vásárló mérlegel egy ajánlatot, elfogadó vagy elutasító döntésének központi eleme az, hogy méltányosnak tűnik-e az ajánlat.

Tudjuk, hogy a vásárlással járó fájdalmat fokozza, ha az ár túl magasnak tűnik. De mi számít magasnak?

A válasz az ún. horgonyár jelenségben keresendő. A kifejezés az angol “anchoring”, azaz “horgonyzás” szóból ered.

Vásárláskor minden termékhez hozzárendelünk (odahorgonyzunk) egy referenciaárat. Ezt a referenciaárat vetjük össze aztán az egyes árakkal.

Egyes horgonyárak kevésbé változnak, mások jelentősebben.

A horgonyár előzetes beállítása

Az újonnan bevezetendő vagy kevésbé ismert termékeknél előre befolyásolni lehet a referenciaként szolgáló horgonyárat. Ilyenkor ajánlatos elkerülni, hogy alacsonyan indítsd a horgonyárat. Hiszen ha magasabb áron veted ki a horgonyt, akkor később könnyebben tudod lejjebb vinni az árakat.

Ha az elvártnál (vagyis a horgonyárnál) alacsonyabb áron kínálsz egy terméket, az nyilván vonzó lesz. Ha viszont egy termék prémium áras, akkor azt a lehető leglátványosabban el kell határolni az alacsonyabb árú terméktől.

Erre a legjobb példa az iPhone esete:

Az iPhone ára az első megjelenésekor $499 és $599 között mozgott, meghatározva ezzel az exkluzív termék későbbi árának alapjául szolgáló referenciapontot, vagyis a horgonyt.

A korai vásárlók bosszúságára az Apple néhány hónap múlva $200 csökkentette az árat. Ezzel a látszólagos kedvezménnyel további eladásokat ösztönzött. Az iPhone 3G megjelenésekor mindössze $199-ba került és három napon belül egymilliót adtak el belőle.

Miért?

Azért, mert a felépített horgonyárhoz képest ez hihetetlenül olcsónak tűnt.

Másik jó példa lehet a TV shop reklámok:

Amennyire agyzsibbasztónak tartom őket, annyira hatásosak is.

Mi a TV shop reklámok stratégiája?

Magasan kivetett horgonyárral kezdik a termékek eladását. Fekete-fehér felvételeken keresztül megmutatják, hogy mennyire rossz az életed az ő termékük nélkül. Ezután rögtön tesznek egy alacsonyabb árú ajánlatot.

És ez még nem minden!!

Ezután mellétesznek egy ingyenes kisebb, kiegészítő terméket is. Egyre vonzóbb az ajánlat.

A végén azon kapod magad, hogy egy addig számodra ismeretlen termék kezdeti magas ára nem csupán jóval alacsonyabb a horgonyárnál, de még számos más termékkel kibővült.

Olyat is be szoktak dobni, hogy ha 20 percen belül leadod a rendelésed, akkor még tovább csökkentik az árat.

Neked mi a véleményed a horgonyárakról? Te használsz horgonyárakat? Írd meg kommentben, vagy a hello@attilakaszas.com-ra!

Legnépszerűbbek

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Semmi SPAM, 100% érték

Kategóriák

Ezek is érdekelhetnek!

Bejegyzések hasonló témában

Ilyen fotó mindenképpen legyen a tárcádban

Egy Edinburghban végzett kísérlet kezdetén több száz pénztárcát helyeztek el a város utcáin. Ezek közel felét visszaküldték a tulajdonosának. A legtöbb pénztárca 4 lehetséges fényképet

Érzékszervi marketing

A vidra, amikor a víz alá bukik légmentesen lezárja fül-és orrnyílásait. Ezért hívják a reklámiparban vidra-effektusnak azt a jelenséget, amelynek lényege, hogy sok fogyasztó, amikor