“Másnak is tetszik? Akkor nekem is kell!”

“Másnak is tetszik? Akkor nekem is!”

Stephen Worchel úgy találta egy kísérletében, hogy az embereket befolyásolja egy keksz megítélésében, hogy hány keksz van a tálcán. Attól függően ítélték finomnak a kekszet, hogy mennyire volt tele a tálca.

Te mit gondolnál hasonló helyzetben?

“Biztos finom ez a keksz, mert már kevés van belőle.”

Azok, akik egy félig üres tálcáról vettek kekszet, sokkal finomabbnak ítélték, mint azok, akik egy tele tálcáról vehettek, pedig pontosan ugyanazt a kekszet kóstolták meg.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Azt, hogy mások érdeklődése megnöveli a vágyakozást, birtoklási vágyat egy adott termék irányába.

Gondolj csak bele!

  • Miért mondják a reklámokban, hogy Én is ezt használom!” vagy “Nekem maximálisan bevált”? Neked is használni fog! Megjegyzés: Majd egy másik blogbejegyzésben írok arról, hogy ezeket az embereket, miért mindig Kovácsnak hívják. 🙂
  • Miért használnak TV sorozatokban alávágott nevetést? Másoknak vicces, tehát neked is nevetned kell!
  • Miért érvelnek a reklámok azzal, hogy “a legtöbbet eladott márka”?

Ezek a kijelentések mind azt a képet próbálják felkelteni bennünk, hogy mások hasonlóak hozzánk és ők azt az adott márkát választják.

Ezt a jelenséget a pszichológiában hamis konszenzus hatásnak nevezik. Hajlamosak vagyunk túlbecsülni mások véleményének a miénkhez való hasonlóságát.

Észrevetted, hogy te is hasonlóan gondolkodsz? Ha igen, akkor írd meg kommentben, vagy a hello@attilakaszas.com email címre!

Legnépszerűbbek

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Semmi SPAM, 100% érték

Kategóriák

Ezek is érdekelhetnek!

Bejegyzések hasonló témában

Ilyen fotó mindenképpen legyen a tárcádban

Egy Edinburghban végzett kísérlet kezdetén több száz pénztárcát helyeztek el a város utcáin. Ezek közel felét visszaküldték a tulajdonosának. A legtöbb pénztárca 4 lehetséges fényképet

Érzékszervi marketing

A vidra, amikor a víz alá bukik légmentesen lezárja fül-és orrnyílásait. Ezért hívják a reklámiparban vidra-effektusnak azt a jelenséget, amelynek lényege, hogy sok fogyasztó, amikor