Donald Trump: Gondolkodj nagyban és csapj oda keményen!

Donald J. Trump: Gondolkodj nagyban és csapj oda keményen!

Donald Trump – Gondolkodj nagyban és csapj oda keményen!

Ebben a blog postban Donald Trump Gondolkodj nagyban és csapj oda keményen! C. könyvét foglalom össze és írom le azokat a gondolatokat, amelyek legnagyobb hatással voltak rám.

 

 • 1. fejezet – Megvan-e benned, ami kell?

 

Az első fejezet rögtön egy Trump által összeállított siker kérdőívvel kezdődik (amit most nem írok le szerzői jogok miatt, csak néhány kérdést. Amúgy a könyvet a Pongor Publishingtól meg tudod vásárolni: https://pongor-uzleti-konyvek.hu/donald_trump_gondolkodj_nagyban).

Az éhes ember keményebben dolgozik, és sokkal erősebben motivált arra, hogy nagyokat lépjen előre az életben. Ha meg vagy elégedve a jelenlegi anyagi helyzeteddel, akkor mi sarkall arra, hogy megtedd a szükséges lépéseket ahhoz, hogy gazdaggá és sikeressé válj?

A gazdagság alapja a nagy célok kitűzése és a mindennapos törekvés ezeknek a céloknak a megvalósítására. Sokan vágnak neki az útnak nagy célokkal. Ám mihelyt problémákkal szembesülnek, elvonják a figyelmüket a naponta adódó ügyek, és elveszítik a fókuszt. Ahhoz, hogy életben tartsd a céljaidat, minden egyes nap legalább két órán át törődnöd kell velük.

 

Mit teszel, ha valaki azt mondja neked, hogy ezt vagy azt nem tudod megcsinálni?

Ha be akarsz kerülni a legfelső 2 százalékba, komolyan kell venned a dolgokat. Az üzleti életben nem az anyukáddal vagy a tanító néniddel lesz dolgod. Nem vigyáz rád senki. Ott nem neked akarják a legjobbat, hanem saját maguknak. Ha valaki nemet mond neked, valójában a saját érdekeit kívánja érvényesíteni. Ne hagyd, hogy egy önkényes “nem” megállítson. Találd meg a módját, hogy a “nem”-ből “igen” legyen, vagy találj egy kreatív megoldást arra, hogy kikerüld a “nem”-et!

 

Hogyan viszonyulsz az emberekhez?

A dzsungelben az oroszlán azért öl, mert enni akar, de az emberek szórakozásból teszik. Még a barátaid is rád pályáznak: maguknak akarják megszerezni az állásodat, a házadat, a pénzedet, a feleségedet, sőt, még a kutyádat is. És még ők a barátaid – az ellenségeid sokkal rosszabbak! Trump mottója: “Vedd fel a legjobb embereket és ne bízz meg bennük!”

 

Mit teszel, ha lendületben vagy és minden a vágyaid szerint alakul?

Ha a maximumot akarod elérni, nem engedheted meg magadnak az önelégültség luxusát. Sosem pihenhetsz, bármennyire jól menjenek is a dolgaid. A mostani kellemes pillanatokat csak a kemény munkádnak és az elszántságodnak köszönheted. A holnapi eredményeidet az határozza meg, amit ma csinálsz. Ha azt akarod, hogy tartós legyen a jóléted, mindennap tenned kell érte valamit! Ha egyetlen percre is lankad a figyelmed, elkezdesz csúszni lefelé.

 

 1. fejezet – Szenvedély, szenvedély, szenvedély!

 

Imádnod kell amit csinálsz, különben sosem leszel sikeres az életben, akármilyen pályán mozogsz is. Ha imádod amit csinálsz, keményebben fogsz dolgozni, jobban fogod akarni, egyre jobban is fog neked menni, és mind jobban fogod élvezni az életet. A két legfontosabb dolog: ismerd a szakmádat és szeresd csinálni – ezek révén meg tudod oldani a problémáid nagy részét.

 

TALÁLJ RÁ A SZENVEDÉLYEDRE!

 

Ne azon gondolkozz, hogy miből tudnál pénzt csinálni. Hanem azon, hogy mit tudsz előállítani, milyen szolgáltatást tudsz nyújtani, ami az emberek és a közösség számára értékes és hasznos lehet.

 

 • Mi az, amin javítani kéne?
 • Mit lehetne jobban vagy hatékonyabban csinálni?
 • Milyen problémát tudnál megoldani?
 • Milyen szükségleteket tudnál kielégíteni?

És ami a legfontosabb:

 • Mi az, amit élveznél is csinálni?

Hogyan találhatsz rá a saját szenvedélyedre?

Trump feltesz néhány segítő kérdést.

 

 • Ha csak egy dolgot tehetnél az életben, mi lenne az?
 • Mi az az egy dolog, amit annyira élvezel, hogy közben észre sem veszed az idő múlását?
 • Mi az, amit olyan boldogan csinálsz, hogy akár fizetség nélkül is vállalnád?
 • Mit csináltál olyankor, amikor nagyon meg voltál elégedve saját magaddal?
 • Melyek azok a dolgok, amelyek különlegesek számodra és csúcsélményekhez vezetnek?
 • Ha cserélhetnél valakivel, akire igazán felnézel, ki lenne az?

A szenvedély fontosabb, mint az ész és a tehetség. Trump ötletembernek nevezi azokat, akik tehetségesek és okosak, de elbuktak, mert nem fűtötte őket a szenvedély.

 

ELEGANCIA NYOMÁS ALATT

 

A sikered másik kulcsa az, hogy mennyire jól kezeled az ügyeidet, ha nyomás alá kerülsz. Ha bármiben is sikeres akarsz lenni az életben, akkor bírnod kell a nyomást.

 

A megoldásra kell összpontosítanod, nem pedig a problémára.

Ha minden energiádat a problémára fordítod, mennyi szenvedély marad még benned, amivel a megoldást kereshetnéd?

 

CSELEKEDJ!

 

Jó dolog nagyokat álmodni. Nem jutsz el sehova, ha nem álmodsz nagyokat, de kell, hogy legyen merszed, hogy meg is valósítsd az álmaidat. Mihelyt kijelölted a céljaidat, kezdd el keresni a lehetőségeket, hogy tudj cselekedni a megvalósításukért.

 

Ha adódik egy lehetőség és te habozol megragadni, lehet, hogy a kudarctól való félelem okozza a hezitálást. Légy úrrá a félelmen, mert ha megszokod, hogy mindig halogatsz, valamennyi célod üres ígéret marad, sosem valósítod meg őket. Mindig tartsd meg a saját magadnak tett ígéreteidet, alakítsd ki azt a szokást, hogy mindig cselekszel a céljaid megvalósításának az érdekében.

 

Ne várj a “megfelelő pillanatra”, vagy arra, hogy tökéletesen készen állj. Az sosem fog bekövetkezni. Kezdj bele azonnal. Sokkal többet fogsz tanulni abból, hogy csinálod, mint bármi másból.

 

Meg kell szerezned a tudást, arra a területre kell menned, amelyet igazán szeretsz, bele kell vágnod, és oda kell csapnod keményen. Ennyi az egész.

 

Az én véleményem a könyvről:

 

Azért választottam ezt a könyvet első blog bejegyzésem tárgyául, mert ez gyakorolta rám a legnagyobb hatást az összes önfejlesztő könyv közül amit valaha olvastam. Ez a könyv nem adott semmilyen konkrét skillt vagy gyakorlati tudást. Az összes gondolatot olvastam már valahol, de a nyelvezet és a megfogalmazás miatt mégis ez formált engem legjobban.

 

Hogy miért?

 

Azért, mert korábban notórius halogató voltam. Bár minden feladatomat elvégeztem, mégis mindent az utolsó percre hagytam. Kényelmes voltam és sokat hezitáltam.

Egy rövid sztorin keresztül elmesélem, hogy miért segített ez a könyv legyőzni az örök halogatást.

 

Korábban egy A/4-es lapra írtam fel az összes teendőmet. Amit megcsináltam, azt piros tollal szépen kihúztam. Vasárnap esténként átnéztem a még le nem húzott teendőket (vagyis amiket még nem végeztem el) és eldöntöttem, hogy érdemes-e foglalkoznom velük a következő héten.

Ha úgy gondoltam, hogy igen, akkor felírtam egy új lapra, amire a következő heti teendőimet írtam össze. Volt egy teendő, amit rendszeresen halogattam és hétről-hétre átírtam a következő papírra.

Hogy mi volt ez a teendő?

El szerettem volna vinni nagypapámat egy focimeccsre a Nagyerdei Stadionba.

 

Papámat 2017. június 13-án elvitte a gyomorrák így ez egy örökre elvégzetlen teendő marad, amit soha nem fogok tudni lehúzni.

 

Ezt a lapot kitettem a hűtőmre, hogy mindig emlékeztessen rá: SOHA.NEM.HALOGATHATOM.A.TEENDŐIMET.

 

Legnépszerűbbek

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Semmi SPAM, 100% érték

Kategóriák

Ezek is érdekelhetnek!

Bejegyzések hasonló témában

Ilyen fotó mindenképpen legyen a tárcádban

Egy Edinburghban végzett kísérlet kezdetén több száz pénztárcát helyeztek el a város utcáin. Ezek közel felét visszaküldték a tulajdonosának. A legtöbb pénztárca 4 lehetséges fényképet

Érzékszervi marketing

A vidra, amikor a víz alá bukik légmentesen lezárja fül-és orrnyílásait. Ezért hívják a reklámiparban vidra-effektusnak azt a jelenséget, amelynek lényege, hogy sok fogyasztó, amikor