Steve Levinson, Pete Greider: Végig is csinálod? Avagy hogyan fejezz be mindent, amibe belekezdtél?

Steve Levinson: Végig is csinálod?

Steve Levinson, Pete Greider: Végig is csinálod? Avagy hogyan fejezz be mindent, amibe belekezdtél?

“Minden bajod csak addig tartson, ameddig az újévi fogadalmaid!”

Tudatosan elhatározunk valamit, aztán mégsem csináljuk meg – képtelenek vagyunk végigvinni. Még amikor komoly tétről van szó, gyakran akkor sem a saját jó szándékainknak megfelelően cselekszünk. Tudjuk, hogy mit kéne tennünk. De aztán vagy egyáltalán nem csináljuk meg, vagy nekiveselkedünk, ám jóval a befejezés előtt elfogy a lendületünk.

Túl nagy a “játéktér”
Talán azért nem vesszük komolyabban a végigcsinálási képességünk hiányát, mert nem mérjük fel teljesen, hogy mibe kerül ez nekünk.

Ennek az egyik oka, hogy általában “nem kapjuk meg a számlát” egészen addig, amíg ki nem derül, hogy kudarcot vallottunk. Bukj el ma, fizess érte később – ez a mottónk.

Például mi van akkor, ha nem tartasz ki azon szándékod mellett, hogy több időt töltesz a gyerekeiddel? Bár később minden bizonnyal meg fogsz fizetni érte, lehet, hogy ma semmilyen hatását nem érzed.

Egymás után szeghetjük meg az ígéreteinket anélkül, hogy bármilyen azonnali következménnyel kellene szembenéznünk. Csak akkor kezdjük el megérteni, hogy mekkora árat fizettünk a fogadalmaink elhanyagolásáért, amikor már túl késő – pl. válás, szívroham után, vagy amikor a tizenéves gyerekünk vénájából húzzuk ki a heroinos tűt.

De mi lenne akkor, ha nem létezne ez a játéktér? Mi lenne, ha biztosan tudnánk, hogy valamennyi be nem tartott ígéretünkért megkapjuk a “számlát”? De legfőképpen: mi lenne, ha ez a számla mindig, azonnal befutna?

Mindjárt más lenne, ha például tudnánk, hogy egyetlen cigaretta elszívása halálos.

“Nem az a probléma, hogy nem tudjuk, mit kéne csinálni. Hanem az, hogy nem csináljuk meg!”
“Semmi sem fárasztóbb, mint állandóan elhalasztani egy befejezetlen feladatot” William James

A Primitív Irányítórendszer erejét úgy tudod rákényszeríteni, hogy ugyanabba az irányba húzzon téged, mint a jó szándékaid, ha direkt úgy rendezed át a környezetedet – olyan körülményeket teremtesz -, hogy a szándékod nyikorogni kezdjen.

A Második Lépéshez vezető kulcs a “házad kialakítása” – a körülmények vagy az érzékelésed átgondolt megváltoztatása – oly módon, hogy az segítsen végigcsinálni a szándékaidat.

De hogy láss hozzá a helyzeted alakításához?

Az egy dolog, hogy beállítod a vekkert, ha biztos akarsz lenni abban, hogy időben felébredsz.

De mivel biztosíthatnád olyan szándékaidnak a megvalósítását, mint például, hogy ne kritizáld állandóan a házastársadat, vagy ügyelj arra, hogy mindig legyen meg a kiadásaid fedezete?

Fogalmazd meg a helyes kérdést!

Ez pedig nem más, mint:

“Mivel tudnám úgy alakítani a helyzetemet vagy az érzékelését, hogy a szándékom legyen a leghangosabban nyikorgó fogaskerék?”

Most jön a kedvenc részem. A könyv 2. részében a szerzők végigcsinálási stratégiákat ismertetnek.

“Az élet játékában nem az számít, hogy jó lapjaid vannak-e, hanem az, hogy tudsz-e gyenge lapokkal is jól játszani” H. T. Leslie

Tanuld meg létrehozni a saját célzásaidat!

A könyv egyik olvasója azt csinálta, hogy egy teendőjével kapcsolatban mindenhova cetliket és emlékeztetőket helyezett. Amint észrevette, hogy valamelyik emlékeztetőt már nem veszi figyelembe, keresett egy újabb, szembeötlőbb helyet.

1. végigcsinálási stratégia: Az akaraterő hatástöbbszörözése

“A nagy tölgyfát kicsiny csapások döntik le.”

Ez azt jelenti, hogy ha ma elvégzel egy kisebb feladatot, azzal nagyobb esélyed lesz elvégezni a megfelelő feladatot holnap.

Érdekel, hogy Napóleon császár hogyan alkalmazta az akaraterő hatástöbbszörözését?

Rájött, hogy azzal tudja legjobban rávenni katonáit a harcra, ha nem hagy nekik más választási lehetőséget. Ezért hát megparancsolta a tiszteknek, hogy égessék fel azokat a hidakat, amelyeken a csapatai átkeltek az ellenség felé tartva. Másképpen szólva: azzal biztosította, hogy előre fognak haladni, hogy lehetetlenné tette a hátrafelé haladásukat.

Szerencsére nincs mindig szükség arra, hogy felégesd magad mögött a hidat. Általában nem kell lehetetlenné tenned magadnak a visszahátrálást. Elég, ha kellőképpen megnehezíted. Ahelyett, hogy felégetnéd a hidakat, elegendő jó nagy akadályokat emelned eléjük.

A lényeg: Neked csak azt kell eltalálnod, hogy mi az ami visszatart.

Saját példa: Nagyon érdekelt a családállítás, mindig is ki akartam próbálni, viszont soha nem mertem jelentkezni. Éppen ezért egyik alkalommal, amikor megláttam, hogy meghirdették a legközelebbi időpontot azonnal jelentkeztem. Hogy miért? Azért, hogy időm se legyen meggondolni magam.

Direkt, szándékosan csináld!

Az elképzelés igencsak egyszerű: ha a “jó” indokok nem elégségesek arra, hogy végigcsináld az elhatározásodat, hozz létre direkt, szándékosan egy olyat, amely viszont biztosan rá fog kényszeríteni. Egy olyan indokot, amely ugyanarra a cselekvésre késztet, mint amit a szándékod diktálna.

Könyvbeli példa:

Egy cégvezető gyűlölt hideg hívásokat lebonyolítani, viszont muszáj lett volna ahhoz, hogy sikeres legyen a cége. Éppen ezért az asszisztense segítségét kérte. Azt mondta neki, hogy minden héten vegyen ki a bankból $100-t, egészen pontosan 10 db $10-ost. A bankjegyeket egyenként borítékba tette az asszisztens, majd a nap végén megkérdezte főnökét, hogy aznap hány hideg hívást bonyolított le. Ahány hívást intézett, annyi borítékot, vagyis $10-ost, kapott vissza. Péntek délután 4 órakor pedig amennyiben maradt még boríték amit nem adott vissza a főnökének, azt a főnök szeme láttára kellett az iratmegsemmisítőbe beadagolnia.

Hogyan alakíthatsz ki ehhez hasonló kényszerítő okokat?

1, Most azonnal legyen fontos!

A legerősebben kényszerítő indokok azonnal meghozzák annak az eredményét, amit szándékodban is áll megtenni. Az azonnal vagy nagyon hamar bekövetkező eredmények erősebb késztetést jelentenek a cselekvésre, mint a távolabbiak.

Pl. annak a veszélye, hogy most azonnal elveszítheted az egyik ujjadat, minden bizonnyal erősebben hat rád , mint annak a veszélye, hogy a távoli jövőben elveszítheted az egész karodat.

Egy remek vacsora ígérete minden bizonnyal nagyobb vonzerőt gyakorol rád, mint egy hónapon át tartó lakmározás ígérete 2 év múlva.

2, Szűkítsd le a mozgásteredet!

A legerősebben kényszerítő indokok nem hagynak semmilyen mozgásteret. Minél bizonyosabb (szorosabb, garantáltabb) a kapcsolat a helyes cselekvés és az eredmény között, annál nagyobb hatással lesz a cselekvésedre a végigcsinálás indoka.

Pl. Könnyen le tudnál mondani a csokis fánkról, ha biztosan tudnád, hogy azonnal megmutatkozik a hatása?
Elolvasnád mindennap az újságot, ha tényleg csökkenne 5 ponttal az IQ-d, akárhányszor csak elmulasztod?

3, Szabd a saját testedre!

Felejtsd el mások szerint mi a fontos és felejtsd el a logikát.

Légy őszinte magadhoz! Nem muszáj, hogy “szép” legyen az az ok, amely megmozgat téged.

2. végigcsinálási stratégia: Vidd le a lovat a folyóhoz!

“A munka elkezdése a legfontosabb rész” Platón

A Vidd le a lovat a folyóhoz stratégia új módon közelít a régi angol mondáshoz: “Leviheted a lovat a folyóhoz, de nem kényszerítheted arra, hogy igyon is.”

Igaz. Ha a ló nem elég szomjas, nem tudod rávenni, hogy igyon. Másfelől viszont, ha azt akarod, hogy igyon, értelmes gondolat levinni a folyóhoz.

A Vidd le a lovat a folyóhoz stratégia révén oly módon javítod a végigcsinálási esélyeidet, hogy jobb helyzetbe hozod magad a szándékod tekintetében.

Ez a módszer ideális olyan esetekben, amikor a nyomásgyakorlás nemcsak hogy nem segít, hanem inkább megzavarja azt, amit véghez szeretnél vinni. Ha például regényt írsz, ne az legyen a cél, hogy naponta 5 oldalnyi kreatív anyagot erőszakolj ki magadból, hanem hogy csak néhány percre ülj le a géped elé. A múzsa tiszteletét fogja tenni.

Összefoglalva az alapvető lépéseket:

  1. Válaszd szét magadban a szándékolt teendőd könnyű, “hozzálátós” részét a nehéz, “jaj, de nagyon nem akaródzik” részétől.
  2. Tudatosítsd magadban, hogy neked csak a könnyű részét kell megtenned és hogy bármikor abbahagyhatod.
  3. Láss hozzá és végezd el a könnyű részét.

3. végigcsinálási stratégia: Tegyél rá egy lapáttal! 

Ennek az a lényege, hogy nem veszed fel a küzdelmet a rossz cselekvésre irányuló késztetéssel. Ha rosszat készülsz tenni, tegyél még a szokásosnál is rosszabbat.

Pl. Megkívántál egy fánkot? Nem ehetsz csak egyet. Legalább hármat kell megenned. Hármat, vagy egyet sem.

A Tégy rá egy lapáttal nagyon erős stratégia, viszont csak akkor működik, ha képes vagy betartani a megállapodást.

Saját példák:

Hajlamos vagyok a telefonomon lenyomni 2x-3x a szundit. Mivel az ágyam mellett van a telefonom, ezért nagyon sokszor az történik, hogy felkelek az ébresztőre, lenyomom a szundit néhány alkalommal és az utolsó pillanatot is kihasználva addig húzom az időt az ágyban ameddig csak lehet. A könyv elolvasása után azt csináltam, hogy a telefont nem az ágyam mellé tettem, hanem kint hagytam a konyhában. Így amikor jelez az ébresztőm muszáj vagyok kimenni a konyhába. Innen pedig nehezebb visszafeküdni és könnyebb elkezdeni a napom.

“Ha jól belegondolsz a “siker” szó jelentésébe, rá fogsz jönni, hogy az nem más, mint végigcsinálni azt, amibe belekezdtél.”

A fogyókúra betartása, vagy leszokás a dohányzásról

Kötelezd el magad egy olyan embernek, akinek nem akarsz csalódást okozni. Például állíts ki egy csekket egy általad utált szervezet nevére és add oda az egyik barátodnak, hogy küldje el postán ha nem csinálnád végig a szándékodat.

Oszd meg a szándékodat olyan emberekkel, akik biztosan sűrűn rá fognak kérdezni, hogy hogyan haladsz a terveddel.

Ha tudod, kerüld el a kísértést. De ha mégis elfog a kísértés, hogy rosszat tegyél, akkor nehezítsd meg magadnak, amennyire csak lehetséges.

Például:

  • Tüntesd el otthonról az összes hamutartót, gyufát és öngyújtót
  • Menj át az utca túloldalára, hogy ne kelljen elmenned a süteménybolt előtt
  • Helyezz el emlékeztetőt a lakásodban arra vonatkozóan, hogy mit akarsz elérni.
  • Ha rágyújtasz, kötelező rögtön utána még egy szál cigarettát elszívnod.

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

Hozzád melyik végigcsinálási stratégia passzol legjobban?

Írd meg kommentben, vagy a hello@attilakaszas.com email címre!

Legnépszerűbbek

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Semmi SPAM, 100% érték

Kategóriák

Ezek is érdekelhetnek!

Bejegyzések hasonló témában

Ilyen fotó mindenképpen legyen a tárcádban

Egy Edinburghban végzett kísérlet kezdetén több száz pénztárcát helyeztek el a város utcáin. Ezek közel felét visszaküldték a tulajdonosának. A legtöbb pénztárca 4 lehetséges fényképet

Érzékszervi marketing

A vidra, amikor a víz alá bukik légmentesen lezárja fül-és orrnyílásait. Ezért hívják a reklámiparban vidra-effektusnak azt a jelenséget, amelynek lényege, hogy sok fogyasztó, amikor