A tükör, mint manipulációs eszköz

A tükör varázslatos hatással van ránk.

Motivációs szakértők gyakran tanácsolják ügyfeleiknek, hogy nézzenek tükörbe, amikor megfogalmazzák céljaikat, vagy elképzelik az általuk vágyott jövőt.

Amikor a tükörbe nézünk, viselkedésünk (legalább egy rövid időre) valóban megváltozik.

A Halloween idején édességet gyűjtő gyerekeknek azt mondták, hogy kivehetnek egy darab cukorkát egy nagy tál édességből, majd egyedül hagyták őket. Hozzávetőleg 34%-uk egynél több édességet vett magának.

Amikor egy tükröt helyeztek a tál elé úgy, hogy a gyerekek látták magukat miközben kivették az édességet, csupán 9%-uk nem tett eleget az utasításnak. A tükör egyszerű jelenléte csaknem ¾-ével csökkentette a helytelen viselkedés arányát.

Úgy tűnik, hogy ha látjuk magunkat, az visszajelzést ad saját viselkedésünkről. Ennek nyomán a társadalmi elvárásoknak is megfelelőbb módon cselekszünk.

Robert Cialdini, a befolyásolás ismert szakértője, kísérletében kiderült, hogy egy szemeket ábrázoló kép drasztikus mértékben csökkentette a “lopásokat” abban a társalgóban, ahol az alkalmazottaknak pénzt kellett volna dobniuk egy üvegbe, ha kávét vagy teát ittak.

A fentiekből látszik, hogy érdemes úgy alakítanod a környezetet, hogy az adományozók, illetve a vásárlók lássák magukat!

Legnépszerűbbek

Get The Latest Updates

Subscribe To Our Weekly Newsletter

Semmi SPAM, 100% érték

Kategóriák

Ezek is érdekelhetnek!

Bejegyzések hasonló témában

Ilyen fotó mindenképpen legyen a tárcádban

Egy Edinburghban végzett kísérlet kezdetén több száz pénztárcát helyeztek el a város utcáin. Ezek közel felét visszaküldték a tulajdonosának. A legtöbb pénztárca 4 lehetséges fényképet

Érzékszervi marketing

A vidra, amikor a víz alá bukik légmentesen lezárja fül-és orrnyílásait. Ezért hívják a reklámiparban vidra-effektusnak azt a jelenséget, amelynek lényege, hogy sok fogyasztó, amikor